21 Haziran 2012 Perşembe

İştahsız Bebek Kabusu

   İştahsız bebek anneleri yemek saatlerinin nasıl bir kabusa dönüşebileceğini iyi bilir. Yemek yemeyen bebekler annelerinin kaygılarını çoğaltır. zayıf düşmesinden,hasta olmasından,gelişimlerinin aksamasından korkarız. Korkarız diyorum çünkü benim kızım Nefes'de iştahsız bir bebek ne yazık ki.
    Nefes doğduğu günden beri bütün çabalarıma rağmen hiç emmek istemedi. İki gün aç kaldı yine de inadı kırılmadı. Bu nedenle sütüm hiç çoğalmadı ve erkenden kesildi. Dört aylıkken doktorumuzun önerisiyle ek gıdalara başladık. İlk başlarda ek gıdalarla arası iyiydi. Muhallebi ve yoğurt çok severek yerdi. Ancak 6 aylıkken iştahı iyice azaldı. 2 kilo 800 gram doğan kızım 17 aylık ve sadece 10 kilo.
    Bunları anlatmamın sebebi benim gibi iştahsız çocuk annelerinin yalnız olmadıklarını ve bu durumu biraz olsun iyileştirmeye çalışmaktan hiç vazgeçmemelerini hissettirmek. Bu konuda naçizane bir kaç önerim olacak.
    Öncelikle;
1. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın:
     Biliyorum bu söylediğim oldukça zor. Hele çevrenizde iştahlı,tombik bebekler varsa ama önemli olan kof kilo değil sağlıktır, unutmayın.
2. Mama sandalyesine alıştırın:
     Ne yapın edin, ek gıdaya geçtiği andan itibaren bütün öğünlerini mama sandalyesinde yedirin ve yemeklerin masa başında yendiğini ona öğretin. Eğer baştan alıştırmazsanız ne yazık ki yürümeye başladığında yemek yedirmek sizin için imkansız hale gelecektir. Üstelik peşinden koşturarak yemek yedirmeniz ileride sofra adabını öğrenmesini baltalayacaktır. Etrafın batması da cabası.
3. Eleştirilere kulak tıkayın:
     Bu belki de en zoru çünkü insanlar erafındakileri eleştirmeye bayılır ve karşısındakinin ne kadar kırılacağını da umursamaz. Ben de bu konudaki eleştirilere çok sinirleniyorum. İştahsız çocuk sahibiyseniz genelde suçu hep sizde ararlar. "Baştan herşeyden verseydin böyle olmazdı. Bak ben herşeyi tattırdım nasıl da iştahlı. Şunu denedin mi? Bundan verdin mi? Hiç boş bırakma sürekli birşeyler yedir" gibi. Söylenenleri boşverin,doktorunuzun ve iç sesinizin talimatlarına uyun. İştahsızlık nedenleri arasında kansızlık ya da başka bir rahatsızlık yatabilir ya da ilk ek gıda döneminde bir takım hatalar yapmış olabilirz ancak çoğunlukla iştahsızlık tamamen çocuğun huyuyla ilgili bir şeydir ne yazık ki.
4. Yeni  tarifler denemekten bıkmayın:
     Sürekli yeni şeyler deneyin. Yeni çorbalar,köfteler,krepler. Ayına uygun olarak değişik tarifler denemekten bıkmayın. İlla ki sevdiği birşeyler çıkacaktır. Eğer istek olursa ileride kendi kızıma yaptığım besleyici tarifleri paylaşabilirim.
5. Televizyon karşısında yedirmeyin:
     Başka türlü yemiyor demeyin. Bu benim de hatalarımdan biriydi ve başka türlü yemeyeceğini sanıyordum ama zamanla alışıyor korkmayın. Tv karşısında yiyen çocuk ne yediğini ne sevdiğini bile farkına varmıyor çoğunlukla. Ayrıca dikkat eksikliğine yol açıyor.
6. Hazır mamalardan uzak durun:
    İştahlı çocuklara hazır mama vermek belki sorun olmaz ancak zaten yemek seçen,iştahsız zayıf çocukların iştahını daha da baltalıyor hazır gıdalar. Başka bir şey yemiyo, sevmiyor diye düşünmeyin. İlla ki alışacaktır. Bir kavanoz hazır gıda yiyeceğine sizin evde hazırladığınız yemekten yarım kavanoz yemesi onun için daha yararlı olacaktır unutmayın. Buna küp yoğurtlar,peynirler de dahil.
7. Ne kadar yediği değil ne yediği önemli:
     Bu da az önceki maddeyle yakından ilgili. Sizin evde taze meyveler ve yoğurtla hazırlayacağınız mamalar, bol sebzeli proteinli çorbalar kısacası taze ve ev yapımı herşey bebekler için çok yararlı. Benim yaptığımı sevmiyor, aç kalacak diye düşünüp hazır mamaları tercih etmeyin. Az yese de üzülmeyin. Yediği her kaşığı vitamin gibi düşünün.
8. Her gün 500 ml sütü ihmal etmeyin:
     Anne sütü verenler sütleri yettiğince iki yaına kadar anne sütüne devam etmeli. Anne sütü almayan bebekler için de günde 2 bardak yani 500 ml süt alımı çok önemli. Süt sevmiyorsa yoğurt,peynir gibi gıdalarla takviye yapın ama ne olursa olsun günde en az ik, üç defa süt teklif edin,içmesi için çablayın. 1 yaşından küçükse içine pekmez, 1 yaş üstüyse bal koyabilirsiniz. Biberon,suluk hatta pipet,içmmesi için her yolu deneyin.
9. Stres yapmayın,rahat olun.
    Bu belki de en zoru ama bebekler bizim stresimizi,gerginliğimizi hissediyorlar. Yemek yedirirken yutması için gözünün içine bakmayın,o an sanki dünyanın en önemli işini yapıyor gibi davranmayın çünkü bu tür tutumlar çoğunlukla bebeklerin daha da inatlaşmasına neden oluyor.
10. Kendi kendine yemesine izin verin:
      Sürekli kendi başına birşeyler yemesi için teşvik edin. Eline meyve,bisküvi falan verin. Biraz büyüdüğünde kaşıkla kendi başına yemesi için teşvik edin. Kendi kendine yemek hoşuna gidebilir. Birşeyler başarmak bütün çocukları kamçılar.
   Şimdilik önerilerim bunlar. Sizlerin de ekleyeceğiniz birşeyler olursa seve seve paylaşırım. Umarım yazdıklarım biraz olsun yardımcı olur sizlere. Sevgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder