26 Haziran 2012 Salı

1-3 Yaş: Ne Bebek Ne Çocuk




  Minik bebeklerimiz büyümeye başladı. Bu dönemde bebeklikten çıkmaya ve çocukluk çağına girmeye başlıyorlar. Ancak ne artık küçük bir bebek ne de çocuklar. Bu döneme çoğu uzman "ilk ergenlik" adını veriyor.
   Böyle söylenmesinin bir nedeni var elbette. Bebeklerimiz bu dönem büyüme sancıları yaşıyor. Gaz dönemi,diş dönemi derken bebeklerimiz yeni bir sancılı döneme daha giriyor. Bu  dönemi en az sorunla atlatmak için yapabileceğimiz bir kaç şey var.
1. Bebeğinizi anlamaya çalışın: Bu dönemde en çok anlayışınıza ihtiyaç duyuyorlar. Sinirlendiğinde ya da yaramazlık yaptığında bunu neden yaptığını anlamaya çalışın. Ona yol gösterin.
2. Öğrenme ve keşfetme isteğini baltalamayın: Bu dönemde minik beyinleri sünger gibi ve öğreteceğimiz her türlü bilgiyi çok çabuk kapıyorlar. Neye ilgili olduğunu, yeteneklerini bebeğinizi izleyerek kolayca anlayabilir,onu yönlendirebilirsiniz.
3. Ona ana dilini öğretin: Elbette kendileri de siz öğretmeseniz de öğrenebilirler. Ancak ufak yardımlarla bu süreci hızlandırabilirsiniz. Örneğin ona kitap sevgisini aşıılayın. Her gün bir kitap okuyun. Uzmanlar her seferinde değişik bir kitap yerine aylarca aynı kitabı okumanızı tavsiye ediyor. Bunun nedeni bebeklerin aşina oldukları şeylere daha fazla ilgi göstermesi ve dikkatlerini daha kolay toplamaları.
4. Beraber oyun oynayın: Çocuklar biz farketmesek de rutin işlerimizi yaparken çok sıkılıyor, etrafı karıştırıp hırçınlık yaparak bizden aslında bir nevi intikam alıyorlar. Çocuğunuzla kendinize oyun saatleri ayırın. Oyuncaklarıyla birlikte oynayın. Legolardan bloklar yapın. ne oynarsanız oynayın ama o an vaktinizi sadece ona ayırın.
5.Bebeğiniz sizin aynanızdır, unutmayın: Bebekler bu dönemde anne babalarını taklit ederek öğrenmeye çalışır. Çekmeceyi açarsınız, o da açar. Telefonla konuşursunuz, o da kulağına götürür.Bağırırsınız, o da bağırır. Bir yaramazlık yaptığı zaman bağırmanız onu yolundan alıkoymaz. Belki bir süre işe yarar ancak eninde sonunda duvara toslarsınız. Siz bağırdığınız da ne söylediği anlaşılmasa da o da size bağırır. yamasını istemediğiniz şeyler için bir iki basit kelime belirleyin ve her seferinde onları kullanın. Zamanla sizi anlayacaktır. Uzun açıklamalar yapmak kafasını karıştırmaktan başka işe yaramaz. Sert bir yüz ifadesiyle; hayır ya da yapma diyebilirsiniz.
6. Bebeğinizi teknolojiden uzak tutun: Bu çağda ne kadar mümkün tartışılabilir. Ancak 2 3 yaşında elinde anne babasının cep telefonu, tabletleriyle dolaşan bebekler tüylerimi ürpertiyor. Teknolojiyle erken tanışması onu daha zeki yapmaz ya da daha bilgili. Aksine, öğrenmeye en açık olduğu çağda gelişimine ciddi hasarlar verir. Teknolojiyle erken yaşlarda tanışan çocuklarda gözlenen sıkıntılar dikkat eksikliği, asosyallik, öğrenmeye kapalı olma ve dış dünyadan kopukluk. Bu teknolojinin çocuğunuza verdiği hasarlardan sadece birkaçı. Yakın çevremde bu durumda olan çok fazla çocuk var. Çocuk elindeki bilgisayardan, telefondan başını kaldırıp etrafına bakmıyor bile. Ne yaşıtlarına ne deçevresine ilgi gösteriyor. Bu durum da asosyal bir kuşak yarattıyor maalesef. dostluk,arkadaşlık,oyunlar ve sohbetlerden bihaber büyüyorlar.
7. Bir oyun grubuna katılın: Erken diye düşünmeyin, bebeğinizin arkadaş edinmesini sağlayın. Eğer yaşıtı kardeşleri,kuzenleri varsa şanslısınız. Ama eğer yoksa diğer bebeklerle taşışabileceği ortamlar yaratın. Yaşıtlarıyla oynaması onun sosyalleşmesi, en önemlisi de paylaşmayı öğrenmesi için çok yararlı olacaktır.
8. Hayvan sevgisini aşılayın: Erken yaşta hayvanlarla tanışmasını sağlayın. Çevresindeki bütün hayvanları sevmesini,saygı göstermesini sağlayın. Onu küçük yaşta hayvanlardan uzak tutmak,dokunmasını,sevmesini engellemek ve korkutmak çocuğunuzun diğer canlılara karşı sevgi göstermesini engeller, fobiye neden olur. Hayvanlar çocuğunuza hastalık bulaştırmaz,zarar vermez. Hayvanlar çocuğunuzun zararsız ve korkusuz olduğunu hisseder. Çocuğunuzu bu muhteşem dostluktan mahrum bırakmayın.
9. Bol bol sarılın: Çocuğunuza sevginizi göstermeyi,onu sevdiğinizi söylemeyi unutmayın. Böylece kendine güvenen,sevgi dolu bi çocuk yetiştireceksiniz.
10. Size bağımlı değil bağlı olsun. Bağımlılık çocuğunuzun çevresiyle ilişkisini baltalar. Hem sizin için hem dee çocuğunuz için sorunlara neden olur. Elbette bu çağda siize düşkün olması normal ancak bunun da sınırları olmalı. ara sıra güvendiğiniz bir yakınınıza emanet edip sizsiz vakit geçirmesi hem onun için hem sizin için yararlı. Çalışan bir anneyseniz onunla olduğunuz saatleri verimli değerlendirerek bu sorunu zamanla ve sabırla aşabilirsiniz.
   Bütün annelere yumurcaklarıyla beraber mutlu günler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder