26 Temmuz 2012 Perşembe

Ek Gıdaya Geçerken Yapılan Yanlışlar


       Ek gıdaya geçiş  önemsiz gibi gelse de aslında çok önemli ve bebeğinizin yaşamı boyunca yeme alışkanlıklarına yön verecek kadar kritik bir süreçtir. Bu süreç kimi aileler için keyifli ve heyecanlı bir süreçken kimi aileler için (bkz benim ailem) stresli ve endişe verici geçebilir.
       Ek gıdaya geçerken hem doktorunuzdan hem de çevrenizden size bir sürü tavsiye gelir ve kafanız karışır. Bu süreçte yanlış yapmamak ve bebeğinize bir ömür sürebilecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için bazı yanlışlardan uzak durmanız gerekir. Bu yanlışların bazılarını ben de yaptım ne yazık ki. Size ilk önerim doktorunuz da söylese aklınıza yatmayan tavsiyeler için başka bir doktora daha danışmaktan çekinmeyin.
İşte o hatalardan bazıları:

1. Ek gıdaya tatlı besinlerle başlamayın: Genelde çoğu doktor elma,havuç gibi meyveler ve muhallebilerle başlatır ek gıdaya. Tabi ki bunun sebebi kolay sindirilmeleridir. Ancak bazı doktorların tavsiyesi ki bu bence çok doğru,ek gıdaya sebzelerle başlamaktır. Çünkü çoğu bebek tatlı besinlere alışınca sebzelee geçişte sorun yaşıyor.
2. Asla blendır kullanmayın: Blendır ek gıdaya geçerken en büyük yanlış bence. Doktorumun önerisiyle herşeyi blendırdan geçirdim. Şu an 18 aylık kızım hala pütürlü besinlerde zorlanıyor. Siz de benim yaptığım hataya düşmeyin,blendır yerine süzgeç kullanın. Başlarda zorlansa da zamanla alışacaktır.
3. Sütü ihmal etmeyin: Nasılsa yiyor diye ek gıdaya fazla yüklenip süt miktarını azaltmayın. Bütün çocuklar günde 500 ml süt almalıdır. Diş çıkarma,büyüme süreçlerinde kalsiyum depolarının dolu olması çok önemli.
4. Sevmediği besinlerde ısrarcı olmayın: ısrarcı olmayın ama belli aralıklarla o besini teklif etmeye devam edin. Mesela brokoliyi sevmediyse çorbasına,yoğurduna ya da peynirine karıştırın.
5.Tuz ve şekerden uzak durun: Bebeğinize 1 hatta 2 yaşından önce asla şekerli besinler vermeyin. Tuzu ise 1 yaşından büyükse çok sıcak yaz aylarında tuz kaybını telafi etmek için az miktarda verebiliirsiniz.
6.Daima mama sandalyesinde yedirin: Ne yapın edin mama sandalyesine alıştırın. Yemeklerin masada yeneceğini bilsin. Başlarda direnecek,sıkılacak belki ama zamanla kabullenecektir. Altı aydan itibaren mama sandalyesine oturtun. Eğer alışmazsa etrafta elinizde kaşık koşturmak inanın çok zor ve yıpratıcı olacaktır.
7. Kendi kendine yemesi için teşvik edin: Önüne yemesi için makarna,meyve gibi şeyler koyun. Yemek yemekten hoşlanmasını sağlayın.
8. Hazır gıdalardan uzak durun: Buna toz mamalar,kavanoz mamaları dahil. Zorunlu olmadıkça herşeyin tazesini yapın. Zaten güvenilir de değil. İki büyük bebek ürünleri firmasının mamalarında bakteri çıktı. Rezillik!
    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. umarım yardımcı olmuşumdur. İştahlı bebekler diliyorum:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder