26 Temmuz 2012 Perşembe

Kilolarla Savaşmak Zor Değil


  Kadın erkek pek çoğumuzun derdi kilolar. Hareketsizlik,teknolojinin verdiği rehavet,zamansızlıktan yüksek karbonhidratlı yiyeceklere,fast fooda yönelmek bunun sebeplerinden yanlızca birkaçı.
  Kilo vermek için önce neden kilo aldığımızı tespit etmek çok öenmli. Yaklaşık 1 senede 25 kilo vermiş biri olarak bu konuda tecrübelerimi aktarmak ve kilolarından gerçekten kurtulmak isteyenlere yardımcı olmak istiyorum. Bu konuda benim de uyguladığım naçizane bir kaç önerim olacak.
1. Gerçekten istemek: Kilo vermek için gerçekten şu an ki kilonuzla mutsuz olmak,sağlık sorunlarından kurtulmak istiyor olmanız gerekir.
2. Nedenleri tespit etmek: Neden kilo aldığınız önemli. Hanımlar için doğum yapmak,menopoz gibi sebepler olabilir,genel anlamda ise asitli içecek ve fazla şeker tüketimi,yanlış beslenme,hareketsizlik,alkol,sigarayı bırakma(aslında bu bir bahane olamaz) gibi sebepler olabilir.
3.Beyninizi kandırın: Hemen diyet psikolojisine girmeyin. Bu insanın daha çok iştahını açıyor. Şu yiyecekleri yiyemem, uzun süre tatlılardan mahrum kalacağım gibi şeyler düşünmeyin. Aksine istersem herşeyden yerim ama kendime kötülük yapmak istemiyorum deyin.
4. 20 gün kuralı doğru: Diyete başladığınızda bir parça çikolata dahi yemeyin ilk ay. Çünkü bu tür şeyleri yedikçe insanın canı istiyor. İlk hafta zor oluyor,ancak zamanla tatlı krizleri sona eriyor. Buna gönülden inanın.
5. haftada 1 gün 1 öğün 1 porsiyon: Evet çoğu diyette serbest gün var. Ama bu bütün gün sabahtan akşama kadar istediğini yemek anlamına gelmiyor. sadece bir öğünde ve bir porsiyon dilediğiniz şeyi yiyin. Ancak bu bir hamburger menü olmasın. İlla hamburger yiyecekseniz yanına kola,patates istemeyin. Seçim yapın.
6. Kilo düşmanlarından destek alın: Bunlar neler mi? Çoğunu biliyorsunuz ama tekrar edeyim. Yeşilçay,keten tohumu,maydonoz dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler. özellikle yeşilçay diyet ve sporla tükettiğinizde ciddi anlamda yağ attırıyor. 2 hafta tüketip 1 hafta ara verirseniz daha etkili oluyor.
7. Şok diyetler kilo aldırıyor: Evet baştan hızlıca verip motive oluyorsunuz ancak metabolizma hızınız yavaşlıyor ve bu uzun vadede ne kadar aç da kalsanız kilo vermenizi önlüyor hatta kilo almanıza sebep oluyor. Bu nedenle asla diyetinize düşük kalorlerle başlamayın. Kalıcı kilo vermek için 1400 civarı( kilo,yaş,cinsiyete göre değişir) kaloriyle başlayıp her ay 50-100 kalori düşürerek uzun vadede kilo verirseniz kolay kolay geri almazsınız.
8. Size olmayan bir kıyafetinizi sürekli deneyin: Dar gelen bir kot ya da elbise tartıdaki rakamdan daha çok şey ifade eder. Kilo verme sürecinizde her hafta deneyin. Bu sizi motive edebilir.
9. Alışveriş yapmayın: Şu anki kilonuza göre kıyafet almayın. İdareten bir kaç parça hariç gardrop yapmayın. Kıyafetlerinize girmek için mecbur hissedin.
10. Bir hobi edinin: Sizi oyalayan,zamanı unutturan bir şey olsun. Aklınızı yemekten uzak tutun.
11. Tadına bakmayın: tadına bbaktığınız yiyeceklerin kalorisini toplasanız koca bir öğün yaptığını anlarsınız. Körletmeyin nefsinizi. tadına bakmaktan vazgeçin. Tadına bakınca daha çok yiyemediğiniz için üzüleceksiniz.
12. Spor,spor,spor: Spor olmadan olmaz. Balkona attığınız tozlanmış koşu bandınızı,bisikletinizi çıkarıp temizleyin. Haftada en az 4 gün spor yapın. Zaman yok demeyin. gerekirse 1 saat az uyuyun,yine de sporunuzu yapın.
13. Kalorisiz sıvılar tüketin: Su,maden suyu,buzlu çay,limonata tüketin. Ama bol kremalı mochalar,kahveler,kolalardan uzak durun. Bir orta boy mocha 450 kalori. Bu 2 tencere ıspanak, 2 porsiyon mantı demek düşünün. Sıvılar da şişmanlatıyor. Bunu göz önünde bulundurun.
14. Türk kahvesi ve yoğurt: İkisi de metabolizmayı hızlandırıyor. her gün 1 fincan tüketin.
15. Ekmeği kesmeyin:Ekmeği bırakmak gerçekçi bir tutum değil. zaten sizi şişmanlatan şey ekmek değil. Basit karbonhidrat olduğu için vücut depo yapmaz. Zihinsel yorgunluk yaşamamak için ekmeğe ihtiyacımız var. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı tükein. Günde 3-4 ince dilim ekmek tüketin. Makarna,pilav ekmek yerine geçer,unutmayın.
16. Asla ama asla zayıflama hapı kullanmayın: isterse doktor önerisi olsun,isterse dünyanın en meşhur hapı. Hapla zayıflık olsaydı hepimiz manken gibi gezerdik. zayıflayacağım derken sağlığınızdan olmayın. Hiçbiri işe yaramaz. Bunlar sizin psikolojiniz üzerinden zengin olmak isteyen şarlatanların işi. Cepleri para dolsun diye gözünü kırpmadan insanların sağlığını harcarlar. Bu tuzağa düşmeyin.
17. Bitkileri kontrollü kullanın: Zayıflama çayları da böbreklerinize zarar verebilir. Metabolizmanızı yavaşlatabilir. Özellikle sinameki içeren çaylardan uzak durun. Bağırsaklarınıza kalıcı hasar verebilir.
     Benim uyguladıklarım bunlar. Umarım sizin de işinize yarar. Her bünye farklı tabi ama asla umudunuzu yitirmeyin ve vazgeçmeyin. Benim kadar iştahlı bir insan verdiyse bu kiloları, herkes verebilir. her türlü soru ve önerinizi yanıtlamaya hazırım. İyi ramazanlar.
  

Ek Gıdaya Geçerken Yapılan Yanlışlar


       Ek gıdaya geçiş  önemsiz gibi gelse de aslında çok önemli ve bebeğinizin yaşamı boyunca yeme alışkanlıklarına yön verecek kadar kritik bir süreçtir. Bu süreç kimi aileler için keyifli ve heyecanlı bir süreçken kimi aileler için (bkz benim ailem) stresli ve endişe verici geçebilir.
       Ek gıdaya geçerken hem doktorunuzdan hem de çevrenizden size bir sürü tavsiye gelir ve kafanız karışır. Bu süreçte yanlış yapmamak ve bebeğinize bir ömür sürebilecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için bazı yanlışlardan uzak durmanız gerekir. Bu yanlışların bazılarını ben de yaptım ne yazık ki. Size ilk önerim doktorunuz da söylese aklınıza yatmayan tavsiyeler için başka bir doktora daha danışmaktan çekinmeyin.
İşte o hatalardan bazıları:

1. Ek gıdaya tatlı besinlerle başlamayın: Genelde çoğu doktor elma,havuç gibi meyveler ve muhallebilerle başlatır ek gıdaya. Tabi ki bunun sebebi kolay sindirilmeleridir. Ancak bazı doktorların tavsiyesi ki bu bence çok doğru,ek gıdaya sebzelerle başlamaktır. Çünkü çoğu bebek tatlı besinlere alışınca sebzelee geçişte sorun yaşıyor.
2. Asla blendır kullanmayın: Blendır ek gıdaya geçerken en büyük yanlış bence. Doktorumun önerisiyle herşeyi blendırdan geçirdim. Şu an 18 aylık kızım hala pütürlü besinlerde zorlanıyor. Siz de benim yaptığım hataya düşmeyin,blendır yerine süzgeç kullanın. Başlarda zorlansa da zamanla alışacaktır.
3. Sütü ihmal etmeyin: Nasılsa yiyor diye ek gıdaya fazla yüklenip süt miktarını azaltmayın. Bütün çocuklar günde 500 ml süt almalıdır. Diş çıkarma,büyüme süreçlerinde kalsiyum depolarının dolu olması çok önemli.
4. Sevmediği besinlerde ısrarcı olmayın: ısrarcı olmayın ama belli aralıklarla o besini teklif etmeye devam edin. Mesela brokoliyi sevmediyse çorbasına,yoğurduna ya da peynirine karıştırın.
5.Tuz ve şekerden uzak durun: Bebeğinize 1 hatta 2 yaşından önce asla şekerli besinler vermeyin. Tuzu ise 1 yaşından büyükse çok sıcak yaz aylarında tuz kaybını telafi etmek için az miktarda verebiliirsiniz.
6.Daima mama sandalyesinde yedirin: Ne yapın edin mama sandalyesine alıştırın. Yemeklerin masada yeneceğini bilsin. Başlarda direnecek,sıkılacak belki ama zamanla kabullenecektir. Altı aydan itibaren mama sandalyesine oturtun. Eğer alışmazsa etrafta elinizde kaşık koşturmak inanın çok zor ve yıpratıcı olacaktır.
7. Kendi kendine yemesi için teşvik edin: Önüne yemesi için makarna,meyve gibi şeyler koyun. Yemek yemekten hoşlanmasını sağlayın.
8. Hazır gıdalardan uzak durun: Buna toz mamalar,kavanoz mamaları dahil. Zorunlu olmadıkça herşeyin tazesini yapın. Zaten güvenilir de değil. İki büyük bebek ürünleri firmasının mamalarında bakteri çıktı. Rezillik!
    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. umarım yardımcı olmuşumdur. İştahlı bebekler diliyorum:)